Hva er gestaltterapi
Gestaltterapi bygger på teorier hentet fra gestaltpsykologi, eksistensialisme, fenomenologi og zen-buddhisme og er en retning innen klinisk psykoterapi. Ordet gestalt er tysk og kan oversettes med “et meningsfylt hele” - vi er opptatt av hele mennesket, hode og kropp.
Gestaltterapien har utviklet egne metoder for å øke bevisstheten på følelser, reaksjoner og handlinger. Vi lytter ikke bare til ordene, men også til hva kroppen gir av signaler. Ved å bli mer oppmerksom og bevisst på hva som skjer i kroppen; hvordan vi puster, sitter, spenner muskler osv., vil vi kunne få dypere innsikt om oss selv - noe som igjen kan hjelpe oss å komme i kontakt med våre behov og valgmuligheter i livet. Bevisstgjøringen skapes gjennom samtale og eventuelt enkle øvelser.
Relasjonen mellom terapeut og klient, og interaksjonen mellom dem, er av stor betydning. Terapeuten er ikke objektiv eller nøytral, men villig til å gå sine klienter i møte i et JEG – DU forhold, på en ikke-dømmende måte. Vi tror på at mennesker til enhver tid gjør så godt de kan. Noen ganger opplever vi imidlertid å bli fastlåst i mønstre som ikke er hensiktsmessige, verken for oss selv eller omgivelsene.
Gestaltterapeutisk metode kan bidra til å tydeliggjøre veier ut av det fastlåste. Du kan lese mer om Gestaltterapi på Norsk gestaltterapeutforening sine hjemmesider.
Hvorfor terapi
Livet kan iblant virke overveldende, kanskje sitter du fast og ser ikke helt hvor veien går videre. Eksempler på utfordringer kan være:
-
føler deg sjelden bra nok
-
stress
-
sinne/frustrasjon/angst
-
avhengighet
-
utfordringer i relasjoner
-
andres behov er viktigere enn dine
-
savn av livsglede
-
beslutningsvegring
-
spørsmål om kjønn, identitet og seksualitet
-
livskrise som følge av brudd i relasjoner, dødsfall eller sykdom
Kanskje det er vanskelig å sette fingeren på noe konkret, men du ønsker noen å snakke med. Uansett hva du strever med er du velkommen i terapi for støtte og veiledning.
NGI (Norsk Gestaltinstitutt Høyskole) og NGF (Norsk gestaltterapeut forening) har i samarbeid med NRK laget en film om det å utdanne seg til, og det å arbeide som Gestaltterapeut. Filmen er produsert i 2018 og sendes på NRK som en del av serien ’Mitt yrke’, og ligger også på www.nrk.no og utdanningsetatens hjemmeside www.utdanning.no.